Categories:

Igår pratade jag och Jen om kreativitet. Hon har betydligt större förtroende för min kreativa förmåga än vad jag har själv. Jag kallar det dock att vara realistisk. Jag kan vara kreativ på mitt sätt och göra den här kreativa resan som bloggen handlar om utifrån min egen förmåga. Men jag kommer aldrig att nå upp till hennes artistiska nivå i mina foton. Hennes konstnärliga talang skapar konst av allt hon gör. Det är helt enkelt en gåva som vissa har och andra inte.

Men det är ok. Jag behöver inte bli lika bra – för mig handlar den här resan om att bli så bra som jag kan utifrån mina egna förutsättningar och att hitta glädjen i kreativiteten utan krav på perfektion. Det gläder mig att jag mer och mer inser detta. Att jag inte behöver skapa ”Stora Verk” utan att jag kan vara kreativ för min egen skull. För att själen mår bra av det.

Det är som med att sjunga. Jag tycker om att sjunga. Men jag har ingen bra röst och sjunger inte rent. Så jag sjunger för mig själv, när ingen hör. I duschen och i bilen :). Sång är glädje. Men jag kommer aldrig att ställa upp i Idol (ens om jag inte var en medelålders tant! 😉 ) eller bli en ny Celine Dion.

Det kreativa utlopp där jag har bäst självförtroende och tror att jag kan beröra och faktiskt åstadkomma något som andra kan ha glädje av är i skrivandet. Jag känner mig trygg när jag skriver. Jag har kontroll och ”vet” vad jag gör – även när jag experimenterar – på ett annat sätt än med kameran.

Jag tror att kreativitet är en viktig del av att vara människa. Alla människor är kreativa på sitt sätt och skulle må bra av att ta fram den sidan hos sig själva mer.

Hur gör du för att ta fram din kreativitet?

4 Kommentarer

  1. Precis rätt det du skriver här; ”Jag kan vara kreativ för min egen skull. För att själen mår bra av det”. Det är det hela livet handlar om. Inte att hela tiden jämföra sig med andra utan vara den jag själv vill vara. Visst, ser jag eller läser bra saker som intresserar mig så tar jag med det också i min livsryggsäck. Jag vill framåt och då behövs tips och lite av knuff också. Gäller bara att veta att man själv vill. Går inte att tvinga på mig något som känns fel. En tanke i rätt sekund kan gro vidare för att sen ge nya utslag av nytänkande. Mycket bra inlägg! Ha en bra dag! /kram

  2. Precis. Istället för att ”knäcka” kreativiteten genom att jämföra mig med dem som är ”bättre” än jag så har jag nu vänt det till inspiration. Att inspireras av dem som kan mer. Även om jag inte kan bli lika bra som dem, så kan jag lära mig av dem och bli bättre i det jag själv kan. Den här bloggen är till för att ge mig själv lite knuff också att faktiskt försöka och ta tag i kreativiteten. För mig handlar det mycket om att exponera det jag gör fast det inte är perfekt – för att jag ska lära mig att acceptera imperfektion och att hitta glädjen i den kreativa processen istället för i resultatet liksom.

  3. Ta på dig en rolig peruk och en färgglad klänning, så blir du populär även om du inte kan sjunga rent!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Arkiv
Kategorier
  1. Good to see you back writing! X