Bild: En av mina allra första tangling-teckningar. 🙂
Tangling är en meditativ konstmetod som går ut på att rita upprepade enkla strukturerade mönster. Den mest kända, som de flesta antagligen främst förknippar med tangling, är Zentangle-metoden. Därför tänkte jag att det passar bra att börja med just Zentangle i min lilla genomgång av de metoder av meditativ konst som har inspirerat mig mest!
Syftet bakom zentangle-metoden är som i all meditativ konst att vara en kreativ konstform som alla kan utföra, som ett sätt att hitta ett inre lugn och mindfulness och kunna uttrycka sig genom att skapa.
Hur går det till?
En viktig sak som utmärker Zentangle-metoden är dess avgränsningar. De finns där för att förstärka metodens underliggande huvudbudskap av kravlöshet och frihet. Jag tycker det är intressant att de valt detta angreppssätt eftersom det rent psykologiskt är så att för mycket frihet kan leda till kreativa låsningar, för många möjligheter och val. Aftonbladet eller Expressen för er som är gamla nog att förstå den referensen ;). Att skapa utifrån givna ramar med lagom mängd frihet ger ofta bäst resultat i alla former kreativa övningar – inte bara ”konstnärliga”.
I zentanglemetoden utgår de från vad de kallar ”essential strokes”, dvs. prickar, linjer, enkla kurvor, s-kurvor och cirklar, som kombineras till enkla strukturerade mönster som bryts ner i ”steg-för-steg”-instruktioner, så kallade step outs. Ett annat kriterium är att ett zentangle-mönster ska vara icke-föreställande. Det representerar alltså inte något ur verkligheten. Detta är viktigt eftersom det enligt metoden inte finns något rätt eller fel, ”upp eller ner”. För att ytterligare förstärka detta tillåter metoden inte heller sudd- eller radergummi. Det finns inget som heter misstag – utan ”misstagen” kallas för opportunities för att skapa något helt nytt som du annars inte hade upptäckt.
Mönstren ritas framför allt på så kallade ”tiles”, papper i ett litet specifikt fyrkantigt format men dessa tiles kan även vara runda eller i formen av ett bokmärke. Till tekniken hör också skuggning, shading.
Bakgrund till metoden
Metoden, som är varumärkesskyddad, har skapats av makarna Rick och Maria från USA. Maria är konstnär och när maken avbröt Maria när hon ritade enkla bakgrundsmönster till ett av sina verk, avbröt han henne mitt i en känsla av lugn, harmoni, tidlöshet och kravlöshet. Rick noterade att det är exakt samma känslor han får när han mediterar. Under olika konstmässor hade Maria också mött flera av sina kunder som när de såg henne live-måla mönster beskrev hur berörda de blev och hur mycket de önskade att de kunde göra samma sak. Om de bara hade haft talangen, förmågan, kreativiteten, tiden, pengarna… Insikten i den meditativa upplevelsen och enkelheten i dessa bakgrundsmönster och hur detta kunde ge dessa människor vad de saknade gav makarna idén till metoden och de gav den namnet Zentangle.
CZTs — certifierade lärare
För att få lära ut Zentangle-metoden måste du vara en så kallad CZT (Certified Zentangle Teacher). Den som vill bli en CZT måste genomgå ett flerdagarsretreat i USA (så här i pandemitider erbjuder de även onlineevent) för c:a 20 000 svenska kronor. Därför kan inte jag på Creative Being ”lära ut” metoden till dig, men längst ner i detta inlägg har jag lagt till länkar till mina favorit-CZTs på YouTube samt även länk till den officiella hemsidan där du kan läsa mer om metoden. Jag länkar också till en sida med svenska CZTs.
Om jag ska vara lite kritisk (som kommunikatör är jag ändå lite ”arbetsskadad”! 😉 så är mycket av det de lär ut inom ramen för varumärket egentligen ingenting som är specifikt för Zentangle. De är skickliga marknadsförare som lyckats utomordenligt med att produktifiera metoden. Certifieringen kan de varumärkesskydda och med lite vilja även deras step-outs där de bryter ner ett mönster i olika steg. Men!
Enstaka mönster i sig som lärs ut under varumärket ”Zentangle” är inte av den verkshöjd att de egentligen går att varumärkesskydda. Flera mönster har rötter flera århundranden tillbaka. Människor har ritat och målat mönster sedan vi fick en tumme! Jag har själv till och med telefonklottrat mönster som jag ”kommit på” själv som jag har hittat zentangle-stepouts på! Långt innan jag ens visste att Zentangle fanns. Teknikerna som lärs ut är också på många sätt allmänna konstnärstekniker.
Men – trots denna lilla brasklapp vill jag ändå säga att filosofin bakom och metoden i sig är fantastisk. Är du intresserad av meditativ konst rekommenderar jag verkligen Zentangle!
Zentangle officiella kanaler
Läs mer om metoden på Zentangles hemsida
Här kan du söka efter CZTs i Sverige
Zentangles officiella YouTube-kanal
Mina favorit-CZTs på Youtube:
Övriga resurser
En enkel bildgoogle-sökning på Zentangle ger dig massor av bilder och inspiration!
Pinterest är också en bra resurs!
Bli den första att kommentera! :)