Bild på Lucia ritad digitalt i Procreate

Just lagom till Lucia så försvann den vackra snön vi haft i ett par veckor. December blev novembergrå och dimmig och mörk. Tänk ändå så lagom att Lucia infaller just då, när det är som mörkast. Med sitt ljusa hoppfulla budskap att ljuset kommer åter och snart är julen här. Så mörk är natten i midvintertid. Men se, då nalkas Lucia. Välkommen med ljus i din krona.

Lucia har sedan jag varit liten haft något magiskt över sig för mig. Det är en speciell känsla som infinner sig. Förväntan. En speciell stämning som är både högtidlig och mysig på samma gång. Jag älskar Lucia. För mig tror jag det bottnar i barndomens och skolans Luciatåg. Saknar än i dag att få lussa trots att jag nu är 50 år fyllda! Det låg liksom en stämning i luften både hos oss som skulle lussa och de som väntade på att vi skulle skrida in med vårt Luciatåg sjungandes Luciasången. Allt släcks ner och så hör man Luciasången långt ifrån komma närmare och närmare och så kommer tåget in och rummet fylls av magiskt pirr av förväntan. Det är så vackert.

Årets längsta natt med övernaturliga krafter

Luciatraditionen har både kristet och hedniskt ursprung som så många högtider har. Ursprunget till högtiden ligger i vintersolståndet som inföll den 13 december i den julianska kalendern. Det var enligt nordisk folktro en magisk natt där övernaturliga krafter härjade. Det gällde att hålla sig inomhus för dessa krafter var inte alltid goda! Det gällde att vakta sig och hålla sig vaken hela natten – så föddes lussevakan.

Lussekärringen var ett övernaturligt ondskefult väsen som var ute på lussinatten med sina följeslagare. Enligt lokala sägner kunde detta väsen istället vara en man, Lussegubben. Om inte julförberedelserna var klara till vintersolståndet kunde Lussekärringen straffa gården och även röva bort olydiga barn. På lussenatten kunde även djuren tala.

Traditionen att lussa var vanligt ändå in på 1600- och 1700-talet då drängar och pigor klädde ut sig till lussegubbar och lussebrudar och gick runt och sjöng för pengar, mat och en sup. Denna tradition hade dock ingenting med helgonet att göra utan kan kopplas till lussinatten och även legenden om Staffan Stalledräng. Lussebrudar ansågs långt ifrån kyska. Men det lever kvar i vår nutida tradition av att lussa och att Lucia i flera traditionella luciasånger refereras som Lusse brud.

Luciadagen innebar också inledningen av julfastan.

Sankta Lucia – dog martyrdöden efter en friares hämnd

Lucia från Syrakusa i Sicilien föddes omkring år 283 och dog martyrdöden som 21-åring år 304 som straff för att hon var kristen. Hon blev bortlovad till en ickekristen friare av sin mor som inte visste att dottern hade avgett ett kyskhetslöfte. Lucia lyckades skjuta upp förlovningen en längre tid och bad till Gud att låta henne slippa äktenskapet. När hennes mor blev sjuk uppenbarade sig helgonet Agatha under tillbön och svarade ”Varför ber du mig om något du själv kan ge din moder? Din tro har botat henne”. Modern överlevde och sa upp förlovningen och lovade att dottern skulle förbli ogift. Friaren hämnades genom att ange Lucia som kristen. Hennes straff blev tortyr som hon utstod utan klagan. Då dömdes hon till att förlora sin kyskhet på en bordell men på färden dit så frös spannet fast i marken. Därefter försökte man bränna henne till döds, men hon överlevde. Hon överlevde även het olja som de hällde över henne. I ett sista desperat försök fick hon ett svärd genom halsen. Hon dog fortfarande inte förrän hon fick den sista smörjelsen.

Lucia helgonförklarades på 400-talet då en kyrka byggdes i hennes ära i Syrakusa. Hon är sedan dess stadens skydddshelgon.

I Sverige dyrkades helgonet Lucia under hela medeltiden efter kristnandet på 1000-talet fram tills att den lutherska läran tog över omkring 1500.

Lucia är en av få högtider i vår protestantiska del av världen som benämnts efter ett katolskt helgon.

Synskadades skyddshelgon – ännu en myt

Enligt en annan sägen om Lucia blev en hednisk ung man blev förälskad i hennes vackra ögon. Hon rev ut sina ögon och skickade dem till honom på ett fat. Det fick den unge mannen att döpa sig, och Lucias vackra ögon som hon försakat ersattes av ännu vackrare ögon. I katolsk tro avbildas hon ofta med två ögon på ett fat. (Hon avbildas också med svärd och ett sår i halsen som kopplar till martyrdödsmyten). Namnet Lucia betyder också ljus. Därav kom hon tillbedjas för hjälp mot ögonsjukdomar.

Från lussegubbar och lussebrudar till borgerlig familjetradition

På 1800-talet flyttade lusse-/luciafirandet in i den borgerliga familjen och blev mer av en familjehögtid där en flicka kläddes i vitt med ljuskrona i håret och serverade frukost på sängen. Denna sed kom troligtvis från Tysklands Christkindlein där ljuskronan symboliserade en gloria. Kopplingen här kan ha varit bilden av jesusbarnet i krubban. I herrgårdsmiljöer började vid denna tid även en tradition att en kvinna på gården kläddes i vitt med ljus i håret.

Vitklädd med ljus i hår

Den legend jag har fått lära mig som liten var att Lucias ljuskrona symboliserar elden som omslöt henne när hon brändes utan att dö. Det röda skärpet representerar hennes blod när hon fick svärdet i halsen. Men det finns som sagt många ursprung till och tolkningar av vår traditionella luciaklädsel och inget givet svar.

Moderna lussefirandet

Vårt moderna Luciafirande tog fart när Stockholms dagblad arrangerade en luciatävling med luciatåg i Stockholm 1928. Efter det har det blivit tradition i varje stad med självaktning att arrangera ett eget luciatåg och utse sin egen Lucia. Skansen och Lucia har också en lång historia ihop sedan man tog upp Luciafirandet 1893 för att bevara traditionen. Än idag firas Lucia traditionsenligt varje år på Skansen. Och är det fler än jag som inte missar Luciamorgon på TV klockan sju på Luciamorgonen? Eller som tittar på reprisen efter jobbet om man nu inte kan titta på morgonen?

När det gäller myter och legender så finns det ju så många olika tolkningar och källor och det är inte alltid lätt att reda ut vad som stämmer. Jag har samlat information från flera snabbt googlade källor på nätet där de alla beskriver historien och skeenden kring de olika myterna lite olika. Har försökt sortera så gott jag kan men jag är inte historiker och inte insatt i vare sig hednatro eller kristen tro. Så ta allt med en nypa salt. Men en slutsats tror jag vi kan dra med rätt stor säkerhet:

Som ofta när kristna religiösa seder smälter samman med hedniska myter kan det lätt bli lite fel! Tvivlar på att helgonet Lucia hade uppskattat att bli ihopblandad med lössläppta lussebrudar och onda lussekärringar. Men jag tror hon skulle uppskatta det ljus och den värme högtiden ger oss idag och att hennes förlåtelse och välsignelse når oss i det magiska stämningsfulla ljusa skimret dagen skänker oss i vår mörka tid.

Sankta Lucia.

Med en Lucia jag ritat i Procreate med texten till den vackraste Luciasången av alla vill jag önska dig en glad Lucia!

Så mörk är natten (i midvintertid)

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lucia

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lucia_(helgon)

https://www.srf.nu/leva-med-synnedsattning/jag-har-en-synnedsattning/legenden-om-sankta-lucia/

https://www.dagen.se/debatt/2019/12/13/lucia-helgonet-som-vagrade-gifta-sig-och-darfor-domdes-till-doden/

Bli den första att kommentera! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Arkiv
Kategorier
  1. Thanks. I think I'm doing reasonably well, even if there have been many restrictions, if you have to change some…

  2. The pandemics that started last year was something completely unexpected and unknown that changed so much our lives. It was…