Categories:

Jag blir dagvill. Det känns som måndag fast det är tisdag.

Men jag klagar inte. Vem klagar på en till fyradagarsvecka?

Våren är ju full av helgdagar. Hösten har ingen. Det vore bättre om helgdagarna var lite mer utspridda över året tycker jag. På våren kommer ljuset och kvällarna känns längre. Det blir automatiskt mer ”ledig” tid. Hösten känns evighetslång utan avbrott.

Eftersom de flesta av våra helgdagar har kristet ursprung (eller ja, egentligen har ju kristendomen ”tagit över” många tidigare ”hedniska” helgdagar och gjort dem till kristna, men ändå. Religionen har ju lagt beslag på dem och lagt sina viktiga händelser då…) så verkar det mesta kring Jesus ha skett på våren. Kunde han inte ha varit lite mer aktiv under hösten också och fötts och återuppstått några fler gånger då eller något?

Fast nu på våren är det ju lätt att gilla läget och se fram emot alla lediga helger med ljus och värme. Hoppas vi.

10 Kommentarer

 1. Var det där inlägget skrivet igår och automatiskt publicerat nu? Det är nämligen onsdag idag… 🙂

  Angående kristna helgdagar: trettondagen måste rimligen hamna efter jul, sedan har vi påsken och Kristi himmelsfärd som hänger ihop med påsken. Pingst är numera något som går de flesta förbi. Nationaldagen är väl trevligt att fira när det är somrigt, om man ska fira den alls. Midsommar, ja det hörs på namnet. Det är inte mycket att ändra, om man inte ska byta ur Kristi himmelsfärd mot en torsdag-fredag i slutet av september då jungfru Maria fick havandeskapspenning några månader före förlossning. Fast eftersom t.o.m. kristna ambassadörer idag erkänner att Jesus sannolikt föddes tidigare på hösten, inte 25 december, så blir det konstigt ändå. Man skulle kunna lägga in en för-jul där i september, men betänk alla kommersiella krafter som inte kan skilja högtiderna åt och skulle börja ”julskylta” i … juli, strax efter att midsommar är avklarat. Det tror jag vi vill slippa, och kan hellre gneta på utan extra helgdagar hela hösten.

  Dessutom har de flesta sommarsemester, allt senare på året så kanske det är i mars-maj man som bäst behöver lite extra ledigt då det gått länge sedan den senaste riktiga semesterperioden?

  • Haha. Ja jag skriver oftast inläggen på kvällen dagen innan och schemalägger publiceringen dagen efter, eftersom jag jobbar på dagarna och inte kan blogga då. 🙂

 2. Ja det är många helger nu. Men det behövs nog efter den långa vintern!
  Men jag håller med! Lite mera utspritt hade inte heller varit fel! 🙂
  Kram

  • Om det var mer utspritt så skulle inte vintern kännas lika lång tror jag. Då skulle inte alla vara helt slutkörda så här års. 🙂

   • Lång vinter? Det beror ju på när man räknar att vintern inleddes. En långhelg i september gör ju inte vintern kortare. Byta ut Kristi himmelsfärd mot Alla hjärtans dag som helgdag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Arkiv
Kategorier
 1. Thanks. I think I'm doing reasonably well, even if there have been many restrictions, if you have to change some…

 2. The pandemics that started last year was something completely unexpected and unknown that changed so much our lives. It was…