Categories:

Eftersom jag inte hann ut i helgen heller för att fota så kom jag på att jag ville testa att fota svartvitt, och leka med highkey (alltså överexponerat och lite kontrast) och lowkey (mycket mörka partier, skuggor, lite ljus och mycket kontrast). Dessutom fortsätter jag på det lite obekväma spåret med att fota självporträtt. När man inte har någon annan så får man ta vad man har. Lika obekvämt som det är att spela in sig själv är det att fota sig själv. Men det är lika bra att vänja sig.

Först tog jag fram min stora billiga studiolampa och lekte med. Då fick jag denna highkeybild som ser mycket mer highkey ut i Photoshop av någon anledning.

svartvit_highkey

Behöver experimentera mer för att få ett fint och intressant ljus. Det är svårt att få till när man har så begränsat utrymme som jag har och inte har något att reflektera ljuset med samt svårt att hitta skärpan när man tar kort på sig själv. Men allt detta gör ju bara att man måste bli ännu mer kreativ och desto mer övning blir det.

Här är lowkeybilden. Jag hade ett blockljus som enda ljuskälla. Här var det en ännu större utmaning att sätta skärpan. Jag ställde in den med lampan tänd och autofokus med hjälp av fjärrutlösaren. Och när skärpan var inställd så satte jag på manuell fokus och släckte lampan. Med en markering i golvet försökte jag att ställa mig på exakt samma plats. Helt hundra blev det ju inte, men det kunde varit värre. Jag tycker bilden blev ok, förutom att det blev en konstig skarp skuggning vid axeln. Jag skulle gärna ha velat att ljuset inte var så utfrätt, men jag vet inte hur jag löser det.

svartvit

Jag testade även att lägga en ton på bilden. Först en kall cyanton:

cyan3

Sedan en varmare sepialiknande ton:

sepia2

Själv föredrar jag originalbilden i helt svartvit, därefter sepia.

Vad tycker du?

4 Kommentarer

  1. I love this first portrait… how you are half hidden by your hair and in the light- it is very moody…and out of the low- key shots I like the b/w one the best xx

    • Oh really? Thanks 🙂 I think I could use some more practice to make the light interesting. I want a reflector! I prefer the black and white one too of the low-key photos. But it was fun experimenting with what a cold vs warm tint could do. I will experiment more with high and low key in black and white. I like it, it is fun!

    • Kul att du gillar sepian! Den gillar jag näst bäst efter den svartvita 🙂 Sepiatonen ger ju lite värme åt bilden och då får den en annan känsla tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Arkiv
Kategorier
  1. Thanks. I think I'm doing reasonably well, even if there have been many restrictions, if you have to change some…

  2. The pandemics that started last year was something completely unexpected and unknown that changed so much our lives. It was…