Categories:

Juldagen. Jag hoppas att ni alla hade en fin julafton. 🙂 Idag har jag bara tagit det lugnt och smällt all god mat från igår. Som vanligt firade vi en lugn och mysig julafton den närmaste familjen hos mormor.

Men jag kunde ju inte låta bli kameran helt idag. Jag hittade ett tips på Kamera & Bild på hur man kan fuska fram en lång slutartid i Photoshop. Det blåser ordentligt i dag så jag såg med blotta ögat hur molnen rörde sig på himlen. Så jag tänkte att även om exemplet handlade om effekt på vatten så kunde jag testa det på molnen. Så upp med stativet på balkongen. Grannarna börjar väl vänja sig vid det här laget… Haha.

Och det fungerade. Det är ju ett jättebra fusktips för mig tills jag får ett fungerade gråfilter för ännu längre slutartider än ND8. Jag är inte nöjd med dem jag köpte eftersom de inte fungerar som det sägs att de ska fungera. Om jag använder flera filter tillsammans så får jag ett rejält, och då menar jag rejält!, magentastick över hela bilden.

Nu var det lagom mörkt ute för att prova med ett filter för att få en slutartid på minst två sekunder enligt instruktion.

Jag tog tio bilder som denna:

himmel 1
(f 8, tid 2 sek, ISO 100. Till och med med bara ett filter märks magentasticket trots snabb automatisk toning för att ta bort det värsta på denna exempelbild)

Och lade ihop dem i tio lager med olika opacitet enligt instruktionerna. Det här blev resultatet:

himmel
Coolt! Det här motsvarar alltså en bild tagen med f 8 och tid 20 sekunder!)

Jag har inte lagt någon energi på perfekt bildbehandling eller motivet i övrigt. Jag ville bara testa själva tipset, innan solen gick ned helt och hållet!

Ny kamera!
Vet ni vad jag mer har gjort idag? Jag har beställt en ny kamera! En Canon 7D Mark II. Några kliv uppåt från min nuvarande trotjänare 550D – jag tror att jag är redo för ”nästa steg”. 550D kommer ju hänga med den också eftersom det är en mycket bra kamera och den är lätt. Jag är så klen i händerna så jag får lätt rörelseoskärpa med tunga kameror. Den nya kameran får därför vara min ”finkamera” för mer krävande stativbilder, och den gamla får vara min alltiallo-kamera för lite mer krävande bilder än ”semesterbilder”-typ. För dem har jag min Canon Powershot G18.

Bli den första att kommentera! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Arkiv
Kategorier
  1. Good to see you back writing! X