Categories:

Hur mycket är en liten kattunges liv värt? En krona tassen? Bortskänkes?

Jag hittade ett jättebra inlägg om katters status av Jorunn Hellman på www.kattstatus.se.  Läs det! Det är så bra.

Hon skriver om en annonssajt som har satt en gräns att katter inte får säljas på sajten för mindre än 500 kronor. Hundar minst 1000 kr.

Vi som värnar om katter tycker det är bra.

Men det är inte populärt. På annonssajtens facebooksida har många kommenterat kring detta beslut skriver hon. Folk som anser att om man tar så ”mycket betalt” för en kattunge så kommer folk istället att ”slå ihjäl sina kattungar för att det blir svårt att bli av med dem”.

Läs den sista meningen igen.

Tips från coachen: Kastrera din katt om du inte vill att den ska få ungar som du ”måste slå ihjäl” för att folk inte vill betala en 500-lapp för ett kattliv.

De skriver också att om kattungen är så dyr så blir det mindre pengar över till vaccination och kastrering och så vidare.  En kattunge  ska vara vaccinerad, id-märkt och registrerad när den säljs. Det är inte gratis.

Det märkliga är, precis som Jorunn konstaterar, att ingen verkar reagera på samma sätt på över 1000 kronors-gränsen på hundvalpar? Där är det tydligen inte ”för dyrt”? Inga hundvalpar behöver slås ihjäl?

Varför värderas en liten kattunges liv mindre än en hundvalps?

Det finns också en missuppfattning att en katt alltid klarar sig själv. När man inte vill ha den längre så kan man släppa ut den i skogen eller ännu värre, i stan.  En katt som har haft ett hem klarar sig inte själv. Ett liv som hemlös katt är inte ett värdigt kattliv. Det är misär. Sjukdomar, faror, svält, elaka människor, trafik, rovdjur. Det finns idag uppskattningsvis mer än 100 000 hemlösa katter i Sverige. Det här är ett riktigt djurskyddsproblem.

En stor orsak till att vi har ett så stort problem med hemlösa katter är just katternas låga status. För att höja statusen och minska lidandet finns det ett lagförslag att katter måste registreras och id-märkas. Det ska vara samma regler när man köper en katt som när man köper en hund. Det är ju inte mer än rimligt så det märkliga  här är att en sådan lag inte redan finns.

Katten är ett levande väsen som vi har domesticerat.  Då har vi också ett ansvar att ta hand om den och inte behandla katten som något den har släpat in!

Katthemmen är överfulla och kan inte ta emot alla katter. Dessutom sköts katthemmen av volontärarbete. Frivilliga insatser. De får inga bidrag utan drivs helt ideellt av människor som bryr sig om katter och går runt tack vare människors gåvor, testamenten, sponsring med mera.

Samtidigt är katten vårt populäraste husdjur. Det är vanligare att ha katt än att ha hund. Så nog skulle den förtjäna att ha en högre status och ett värdigt liv när den skänker oss så mycket glädje?

20160109_113629
Visst är vi väl värda 500 kr? Vi ger dig upp till 20 års ovillkorlig kärlek tillbaka! Hyfsat timpris eller hur?

Bli den första att kommentera! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Arkiv
Kategorier
  1. Thanks. I think I'm doing reasonably well, even if there have been many restrictions, if you have to change some…

  2. The pandemics that started last year was something completely unexpected and unknown that changed so much our lives. It was…