Skapandet. Det kreativa. Berättandet. Behovet av att uttrycka sig och att uppleva och känna. Det finns hos alla och för mig är det på något sätt essensen av att vara människa. Det är så otroligt mänskligt och vackert. Att beröra, och att bli berörd. Det behovet har ju funnit hos mänskligheten sedan vår begynnelse. Det är bara redskapen och teknikerna som har ändrats. Från hällristningar, runstenar, muntliga berättelser och antika väggmålningar till dagens moderna teknik.

Det finns många sätt att uttrycka sig på. Man kan till exempel skriva, rita, måla, fotografera, filma, skulptera, sjunga, spela och skriva musik med mera!

Och så kan man göra som ukrainska sandkonstnären Kseniya Simonova:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HOMgDbcA84A]
Är det inte sagolikt? Det är så himla vackert och starkt!  Helt otroligt. Jag blir så inspirerad av denna talang att skapa något så vackert, och förmågan att beröra. Med sand.

Det visar mig hur effektiv berättelsen är som uttrycksmedel inom allt kreativt skapande. Det är berättandet som väcker våra känslor. Ibland är berättelsen ”klar” med en färdig handling för oss att ta del av och skapa våra inre bilder och tolkningar ifrån, och ibland skapar vi berättelsen själva utifrån det vi ser och upplever. Det är det som gör den så stark! Därför är både mottagaren och konstnären medskapare av konsten som berör oss. Oavsett om det är via ett ”traditionellt” medium som vi förknippar med berättande som till exempel en bra roman eller film, eller som här, en historia berättad i bildform, i sand. Konst som väcker känslor på något sätt oavsett form är för mig berättande.

Mäktigt! 🙂

3 Kommentarer

    • Visst är det fantastiskt?? Ja mat är också konst! Tycker jag. 🙂 Själv uttrycker jag mig genom att skriva och fotografera. Skriva är jag hyfsat bra på generellt, det är ju också en del av mitt jobb ;), och jag hoppas kunna bli någorlunda bra på att fota också! Men det viktigaste är att ha roligt när man skapar, vad det än är.

      • Visst är det bra att alla vi har olika talanger 🙂 Tänk om vi alla hade varit bra på samma sak, det hade vart tråkigt och utvecklingen skulle stå still. Att ha roligt och känna sig stimulerad är huvudsaken. Har själv fått en Nikon kamera för några månader sen och det tar sin lilla tid att lära sig kameran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Arkiv
Kategorier
  1. Thanks. I think I'm doing reasonably well, even if there have been many restrictions, if you have to change some…

  2. The pandemics that started last year was something completely unexpected and unknown that changed so much our lives. It was…