Tips på basmaterial för mediativ konst

Det enda du egentligen behöver för att kunna skapa mediativ konst är vilket papper och penna som helst! Men för att få ut det mesta av de grundtekniker som finns inom tangling, doodling och mandala så vill jag här tipsa dig om mina favoritpennor och annat basmaterial för att komma igång och var jag brukar handla.

Pennor

Fineliners

Det du ABSOLUT ska satsa på är en bra svart ”fineliner”-penna! De märken jag mest använder är Pigma Micron Fineliners och Faber Castell PITT Fineliners . Jag började med micronpennor men har mer och mer gått över till Faber Castells som jag trivs bättre med! Men det går så klart bra med vilken svart fineliner som helst. 

Beroende på märke så finns det också ett antal olika storlekar på spetsen. Vilken storlek som är ”bäst” är omöjligt att säga eftersom det är helt upp till dig vad du föredrar. En bra start tycker jag är runt 0,5 för Pigma Micron och motsvarande F för Faber Castell. 

Blyertspenna

En blyertspenna eller grafitpenna behöver du för olika typer av ”shading”, vilket ger dina mönster dimension och liv! Blyertspennor finns i olika hårdhetsgrader. Ju hårdare, desto ljusare och svårare att smeta ut. Ju mjukare desto svartare. Satsa på pennor som har ett ”B” i namnet. Den vanligaste blyertspennan är HB och det fungerar utmärkt att börja med!

Vit gelpenna

En vit gelpenna är ett bra komplement ifall du vill rita mönster på ett mörkare papper. Det blir riktigt fint! Den vita gelpennan kan också användas som ”highlight” i dina teckningar.

Min favorit är Sakrua Gelly Rolls vita gelpennor. De finns att köpa i set i tre storlekar: 5, 8 och 10. Det kan jag rekommendera! Om du bara köper en gelpenna så rekommenderar jag nummer 8. 

Det finns många som föredrar Signa Uniballs vita gelpenna istället för Sakuras Gelly roll. Jag tycker generellt själv att Gelly Roll fungerar bättre. Båda är bra gelpennor oavsett.

Vit färgpenna

En vit färgpenna är ett fint komplement för lite mildare highlights än gelpennan. Det är viktigt att pennan är tillräckligt täckande på mörk bakgrund för att den ska vara användbar. Det lönar sig att lägga några extra kronor för en penna i bra kvalitet eftersom det behöver vara ett starkt vitt pigment i pennan. Caran D’Ache Luminences vita penna samt Faber Castell Polychromos använder jag. Prisma Colors vita penna ska vara bra också. Det har dock varit svårt att hitta prismapennor i Sverige men nu har de börjat säljas även här. Jag har inte kunnat prova dem men har faktiskt beställt hem ett set eftersom jag är pentokig och har varit så nyfiken på dessa pennor. Caran’ache och Prisma Color är vaxbaserade pennor medan Polychromos är oljebaserade. Vax är lite mjukare. 

Jag brukar köpa mina pennor på framför allt Pen Store och Akademibokhandeln. Prisma Colors har jag googlat fram finns t.ex. på Markers n Pens.

Papper

Jag tycker att mixed media-papper fungerar bäst för att få ut det mesta av repektive material, eftersom vi blandar tusch, gel och blyerts. Jag brukar köpa mina papper antingen på Clas Ohlson eller Pen Store. 

Övrigt

Stompfer/tortillion

Stompff vaddå??? Ja så sa jag också när jag började. Hade aldrig hört talas om detta förut. Men det är helt enkelt ett verktyg för ”shading” av blyerts och färgpennor genom att smeta ut dem. En stompff är gjort av pressat papper! Man kan köpa styckvis eller i förpackningar med flera storlekar. De kostar inte många kronor och håller hur länge som helst.

Även dessa köper jag från Pen Store eller Akademibokhandeln. De kostar inte många kronor och håller hur länge som helst!

Nagelfil

Nej dubehöver inte göra manikyr för att skapa meditativ konst! 🙂 Med hjälp av en nagelfil så rengör och ”vässar” du stompfern! Det går bra med vilken grov till medelgrov nagelfil som helst. Dock inte glasfiberfil. 

Knådsuddgummi

Det var ännu ett nytt ord för mig! Men det är en helt fantastisk grej för att sudda! Det allra bästa med det är att det inte avger några ”suddrester”! Plus att du kan forma det precis som du vill och du rengör det genom att liksom dra i det, som en deg typ. Du kan också använda det för att ”sudda lite grann”. Liksom bara nudda lite på din teckning och ”lyfta” upp blyertspigmentet bara lite grann. Det finns även det på Pen Store och Akademibokhandeln.

Mandalaverktyg

Passare

För dig som liksom jag är tokförälskad i att rita mandala är en passare ett måste. Vilken passare som helst går bra, men jag rekommendarar en med specialtip och som du kan ”låsa” i de olika bredderna. Det gör det så mycket lättare att rita cirklar till din mandalamall. De kostar lite mer, men är så värt pengarna om du tycker om att rita mandalas. Jag har köpt min passare på Pen Store.

Gradskiva

En enkel gradskiva är också ett toppenverktyg för att rita mandalas. Med hjälp av gradskivan kan du mäta ut de tvärsgående strecken, ”tårtbitarna”, i din mandalamall. 

Inköpsställen:

Pen Store

Akademibokhandeln

Clas Ohlson

Markers n Pens

The worst enemy to creativity is self-doubt.
– Sylvia Plath ( The Unabridged Journals of Sylvia Plath Quotes) –